dijous, 28 de gener del 2010

DIVERSITATS CULTURALS

DIVERSITATS CULTURALS EN L'ESCOLA
L'escola sempre ha estat diversa i heterogènia (edats, gènere, ritmes d'aprenentatge, personalitat...) i ara més que mai. Voldríem saber copm els infants viuen el compartir espais i temps amb nens i nenes discapacitats, o l'aspecte físic diferent (prim/gras, alçada, color de pell...) o de diferents cultures.


Parlar de com viuen la diversitat els nens i les nenes se'ns fa molt difícil des del nostre punt de vista i ens caldrà estar molt amatents a fer una obsrevació sistemàtica i continuada de les reaccions, relacions i creences de l'alumnat.


DIVERSITATS CULTURALS EN LA SOCIETAT
Des de fa uns anys la diversitat, ha emergit com un element de primera magnitud a l'hora de pensar la realitat humana, la individual i la col·lectiva, i ha tingut un impacte creixent i palpable en tots els àmbits de les polítiques socials, entre les quals, òbviament, s'hi inclou l'educació. Ha estat, en part, una reacció enfront de la priorització d'allò col·lectiu que propugnaven totes les narratives de salvació (tant el cristianisme com el socialisme), que acabaven convertint els individus en peces d'un engrenatge que anorreava la seva llibertat; i enfront de la voluntat d'anular o amagar totes aquelles diferències que poguessin contrastar, molestar o passar per alt els models de vida i de comportament hegemònics en nom d'una suposada convivència o harmonia social. Ha estat també una reivindicació de la identitat individual, aquella suma d'identificacions que ens fa diferents a tots i cadascun; una revalorització del present, enfront del pes del passat i de la incertesa del futur; un retornar a les coses petites i quotidianes, que fan la vida més amable; un èmfasi de les capacitats i dimensions oblidades de les persones (les emocions, les intuïcions, l'espiritualitat...).
És l'amplitud inabastable d'aquesta diversitat la qu ens ha portat a referir-nos-hi en plural, les diversitats; i és aquesta la mateixa obertura la que ens ha obligat a acotar el seu tractament, tant per poder treballar amb una certa profunditat com perquè, de fet, la diversitat és també present a la resta de meses d'aquestes vuitenes jornades, però de manera molt especial en les que tracten les diferències de gènere, els diversos tipus de famílies, o les desigualtats de caire social i econòmic.
  • rss
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Share this on Technorati
  • Post this to Myspace
  • Share this on Blinklist
  • Submit this to DesignFloat

4 comentaris:

Gerard ha dit...

És bo pensar que gent de qualsevol país pugui vindre i adaptar-se.

Javier ha dit...

L'adaptació avagades sels fa molt dificil però gracies a gent solidaria que voluntariament acull en la nostra societat als nostres germans i germanes sense gens de rencor.

Percival ha dit...

S'ha d'acceptar la gent tal com és , dóna igual el seu origen ...



http://elsedificismesaltsdelmon.blogspot.com

Julian ha dit...

No spam please, per cert molt bona web valoru el teu esforç

Publica un comentari a l'entrada

Deixeu el vostre comentari si voleu per opinar sobre l'entrada.